Zoek op artikelen, showcases, producten en meer...

Producten uit voorraad leverbaar
Persoonlijke inkoopkorting
De klantenservice staat voor u klaar

Wat is CRI?

CRI (Coloring Rendering Index) is de kleurweergave-index. Deze waarde zegt iets over hoe kleuren worden weergegeven door de lichtbron in vergelijking met een referentiebron zoals daglicht.

wat is cri

Kleurechtheid en kleurtemperatuur

Wit licht wordt gevormd door licht dat alle kleuren van de regenboog heeft. Onze ogen zien het niet meteen als er enkele kleuren in het spectrum ontbreken.

Maar als er een bepaalde kleur niet in het licht zit, kunnen we op een bepaald voorwerp juist die kleur niet goed zien.

Daarom is kleurechtheid bij verlichting even belangrijk als de kleurtemperatuur. Als het licht van een lamp wordt aangegeven als een lamp van 4000K, maar er zit helemaal geen rood in het licht, dan zullen rode voorwerpen ook nauwelijks rood lijken, maar heel vaal rood. Het is dus voor kleurherkenning uitermate belangrijk dat alle kleuren van de regenboog evenredig terug te vinden zijn in de kleur van het licht.

CRI LED belichting

 

Kleur meting

De maat voor kleurherkenning is de CRI oftewel Color Rendering Index. Een waarde van 0 geeft aan dat er slechts één heel specifieke kleur aanwezig is en 100 geeft aan dat de kleurherkenning met die van daglicht overeenkomt.

Deze CRI wordt gemeten door 8 matte kleuren te meten en daarvan het gemiddelde te nemen.

Een CRI van 80 wordt gezien als kwalitatief goed voor gebruik bedrijfsmatig gebruik en in huis. Voor gebruik in musea of bij beroepen waar kleuren erg belangrijk zijn (kunstschilders, kleermakers, etc.) is een CRI van 90 of meer nodig.

CRI kleuren