Zoek op artikelen, showcases, producten en meer...

Producten uit voorraad leverbaar
Persoonlijke inkoopkorting
De klantenservice staat voor u klaar

Verschil tussen Lumen en Lux

Pendelspots Exposupply

Verschil tussen Lumen en Lux

De termen Lux en Lumen worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. De EU heeft een richtlijn uitgegeven die aangeeft dat op alle verlichting de hoeveelheid Lumen moet staan, om aan te geven hoeveel licht uit een lamp komt. Dat geldt voor zowel LED verlichting als gloeilampen, halogeen verlichting en HQI lampen. Lux wordt als waarde gehanteerd om de hoeveelheid licht per vierkante meter te weergeven. 1 lux staat gelijk aan 1 lumen per vierkante meter (m²)

Verhouding Lumen en Lux

Wanneer alle licht van een lamp van 1000 lumen terecht komt op een oppervlak van 1m2, dan is de lux waarde op dat oppervlak 1000 Lux. Hoe groter de afstand van de lamp tot het oppervlak, des te minder licht komt er op dat oppervlak terecht.

Lumen en Lux

De Lumen van een lamp wordt gemeten in een fotometrie laboratorium met speciale apparatuur, die de hoeveelheid licht, richting en kleur meet die een lamp uitstraalt. Deze waarden worden vertaald naar het aantal Lumen.

Hoeveel Lux heb je nodig?
De hoeveelheid licht die je nodig hebt hangt sterk af van de toepassing. Een gezellige zitkamer is compleet anders dan een arts die licht nodig heeft bij een operatie die hij uitvoert.De Europese Unie heeft normen gesteld voor luxwaarden in diverse omgevingen. Zie hiervoor de volgende NEN-normen voor werkplekverlichting:

Hoeveelheid Lux per toepassing