Kennis

Verschil tussen Lumen en Lux

Dit artikel delen
De termen Lux en Lumen worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. De EU heeft een richtlijn uitgegeven die aangeeft dat op alle verlichting de hoeveelheid Lumen moet staan, om aan te geven hoeveel licht uit een lamp komt. Dat geldt voor zowel LED verlichting als gloeilampen, halogeen verlichting en HQI lampen. Lux wordt als waarde gehanteerd om de hoeveelheid licht per vierkante meter te weergeven. 1 lux staat gelijk aan 1 lumen per vierkante meter (m²).
Wanneer alle licht van een lamp van 1000 lumen terecht komt op een oppervlak van 1m2, dan is de lux waarde op dat oppervlak 1000 Lux. Hoe groter de afstand van de lamp tot het oppervlak, des te minder licht komt er op dat oppervlak terecht.
De Lumen van een lamp wordt gemeten in een fotometrie laboratorium met speciale apparatuur, die de hoeveelheid licht, richting en kleur meet die een lamp uitstraalt. Deze waarden worden vertaald naar het aantal Lumen.
Hoeveel Lux heb je nodig?
De hoeveelheid licht die je nodig hebt hangt sterk af van de toepassing. Een gezellige zitkamer is compleet anders dan een arts die licht nodig heeft bij een operatie die hij uitvoert.

De Europese Unie heeft normen gesteld voor luxwaarden in diverse omgevingen. Zie hiervoor de volgende NEN-normen voor werkplekverlichting:
Peter Floor
Dit artikel delen
Het gebruik van de Internet Explorer browser wordt door deze website niet ondersteund. Internet Explorer is een verouderde browser. We adviseren u om een browser zoals Chrome, Edge of Firefox te gebruiken.
Info
Eckertstraat 18
8263 CB Kampen
Nederland

IBAN: NL02 INGB 0007082439
KvK: 64663183
BTW: NL 855767856B01