Kennis

Wat is CRI?

Dit artikel delen
CRI is de Kleurherkenningswaarde.
Wit licht wordt gevormd door licht dat alle kleuren van de regenboog heeft. Onze ogen zien het niet meteen als er enkele kleuren in het spectrum ontbreken. Maar als er een bepaalde kleur niet in het licht zit, kunnen we op een bepaald voorwerp juist die kleur niet goed zien.
Daarom is kleurechtheid bij verlichting even belangrijk als de kleurtemperatuur. Als het licht van een lamp wordt aangegeven als een lamp van 4000K, maar er zit helemaal geen rood in het licht, dan zullen rode voorwerpen ook nauwelijks rood lijken, maar heel vaal rood. Het is dus voor kleurherkenning uitermate belangrijk dat alle kleuren van de regenboog evenredig terug te vinden zijn in de kleur van het licht.
De maat voor kleurherkenning is de CRI oftewel Color Rendering Index. Een waarde van 0 geeft aan dat er slechts één heel specifieke kleur aanwezig is en 100 geeft aan dat de kleurherkenning met die van daglicht overeenkomt. Deze CRI wordt gemeten door 8 matte kleuren te meten en daarvan het gemiddelde te nemen.
Een CRI van 80 wordt gezien als kwalitatief goed voor gebruik bedrijfsmatig gebruik en in huis. Voor gebruik in musea of bij beroepen waar kleuren erg belangrijk zijn (kunstschilders, kleermakers, etc.) is een CRI van 90 of meer nodig.
Miranda van der Bend
Dit artikel delen
Het gebruik van de Internet Explorer browser wordt door deze website niet ondersteund. Internet Explorer is een verouderde browser. We adviseren u om een browser zoals Chrome, Edge of Firefox te gebruiken.
Info
Eckertstraat 18
8263 CB Kampen
Nederland

IBAN: NL02 INGB 0007082439
KvK: 64663183
BTW: NL 855767856B01